Over huifbed-rijden

Huifbedrijden is een vorm van hippotherapie. Het is een manier om meervoudig lichamelijk gehandicapten therapeutisch te doen bewegen.

Wat is een huifbed?

Een huifbedwagen, waarmee gereden wordt, is een stalen constructie waarin twee getrainde paarden lopen. Over de ruggen van de paarden is een zeil gespannen waarop een deelnemer aan het huifbedrijden ligt.

Degene die op het huifbed ligt wordt door het lopen van de paarden op een unieke manier gemasseerd. Tevens wordt de warmte van de paarden overgedragen aan de cliënt. Het huifbed-rijden geeft een weldadig warm gevoel te weeg en brengt meestal een vorm van ontspanning te weeg, die door weinig andere therapieën is te evenaren. Het huifbed-rijden is niet alleen bedoeld voor beperkten maar ook voor volwassenen en kinderen.

Waarom huifbed-rijden?

Door het rijden op het huifbed heeft de cliënt contact met beide pony’s. Hun warmte en masserende bewegingen hebben een uitermate gunstige invloed op de volgende klachten:

  • Mensen met een meervoudige beperking bewegen meestal weinig. Door het huifbed-rijden wordt dit toch gestimuleerd.
  • Epilepsie
  • Bij longklachten, slecht functionerende nieren en darmen en een algehele slechte doorbloeding zijn veel voorkomende klachten.

Door de masserende werking van de bewegingen van de pony’s worden alle organen weer volop doorbloed en treedt er totale ontspanning op. Door deze ontspanning verbetert de darmfunctie, epileptische aanvallen kunnen verminderen en de longen kunnen vrij van slijm komen. Zelfs coma-patiënten krijgen hierdoor soms weer contact met “de wereld”. Mensen met een dwarslaesie, reuma, multiple sclerose en rugklachten krijgen door het huifbed-rijden een betere conditie.

 

Geschiedenis

Circa 1990 is het huifbedrijden begonnen in Bennekom. Inmiddels zijn er ongeveer twintig locaties waar men huifbed kan rijden. Een opleiding huifbedmenner organiseert het Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld (voorheen Praktijk Training Centrum (PTC)) in Barneveld.